ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
DR ΕΛΕΝΗ ΠΟΠΟΡΗ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ, ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ, ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙΣΑ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙΣΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΚΟΛΕΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
MRCOG, MCPHIL, RCOG/RCP DIPLOMA, BSCP, MFFP
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ

HPV ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

ΑΠΟ ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ;
Οι γνώσεις μας για την αιτιοπαθογένεια των περισσότερων καρκίνων είναι πάρα πολύ περιορισμένες. Για τον μόνο καρκίνο που γνωρίζουμε με σιγουριά την αιτιολογία του είναι αυτός του τραχήλου της μήτρας.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται από ορισμένους τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων ή HPV (Human Papilloma Virus).

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο HPV ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ;
Ο ιός HPV είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Είναι ο ποιο διαδεδομένος σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός σήμερα και υπολογίζεται ότι το 80% του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού έχει έρθει σε επαφή με τον ιό.

ΠΩΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ;
Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί πάνω από 100 διαφορετικοί τύποι του ιού. Κάποιοι από αυτούς προσβάλουν το δέρμα (μυρμηγκιές), κάποιοι το δέρμα της γεννητικής περιοχής (οξυτενή κονδυλώματα) και κάποιοι άλλοι τον τράχηλο της μήτρας.

Οι ορότυποι του ιού που προσβάλουν τον τράχηλο της μήτρας θεωρούνται υψηλής κακοήθειας και είναι δυνητικά ογκογόνοι. Ενδεικτικά τα στελέχη 16/18/31/33/35/39/45/51/52/53/56/58/59/66/68/73/82 θεωρούνται υψηλής κακοήθειας και μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ενώ οι 6/11/40/42/43/44/55/70 είναι καλοήθεις, προκαλούν κονδυλώματα σε άνδρες και γυναίκες.
Αν και το 80% των γυναικών έχει έρθει σε επαφή με τον ιό, μόνο το 10% θα εμφανίσει βλάβες του τραχήλου, γνωστές δυσπλασίες ή προκαρκινικές αλλοιώσεις ή CIN. Από αυτές ένα πολύ μικρό ποσοστό θα εξελιχτεί σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό θα υποστραφεί.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ;
Εξειδικευμένη και διαπιστευμένοι γυναικολόγοι αναλαμβάνουν να εκτελέσουν κολποσκόπηση. Η κα Πόπορη είναι εξειδικευμένη και διαπιστευμένη στην Αγγλία (www.bsccp.org.uc) και μέλος της ελληνικής εταιρίας κολποσκόπησης και παθολογίας του τραχήλου.
Η κολποσκόπηση είναι η εξέταση του τραχήλου με χρήση μικροσκοπίου και με την εφαρμογή ειδικών χρώσεων.
Κάποιες φορές είναι απαραίτητη και η λήψη μικρών βιοψιών για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Η διαδικασία αυτή είναι ανώδυνη για την γυναίκα.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ HPV;
Όχι δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό.
Αυτό που θεραπεύουμε είναι οι βλάβες του τραχήλου της μήτρας.
Οι θεραπείες είναι γνωστές ως κωνοειδή εκτομή, LOOP, LLETZ ή Laser.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ HPV;

Ο εμβολιασμός και η χρήση προφυλακτικού είναι τα μόνα όπλα μας για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ;

Η πρόληψη παραμένει πάντα ο τακτικός έλεγχος με τεστ Παπανικολάου.
Ακόμα και οι γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί προστατεύονται από τους ιούς που προκαλούν το 70% των καρκίνων της μήτρας, γεγονός που αποτελεί σημαντική αλλά όχι απόλυτη προστασία.
Το τεστ Παπανικολάου υγρής κυτταρολογίας έχει ακόμα μεγαλύτερη διαγνωστική ικανότητα που φτάνει στο 98% και έχει καθιερωθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.Λόγω κόστους στη χώρα μας χρησιμοποιείται σε επιλεγμένα περιστατικά και σε γυναίκες που έχουν ιστορικό προσβολής από HPV.

Ο τακτικός έλεγχος με το τεστ Παπανικολάου παίζει κεντρικό ρόλο στον εντοπισμό προκαρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας και συμβάλλει στη έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία τους.

Διεύθυνση:

Βασ. Σοφίας 44, Μαρούσι
Τηλ. 210 614 2022
FAX: 213 011 6203
Κινητό: 693 204 3090
E-mail:


Μεγαλύτερος Χάρτης & Οδηγίες

 

HPV ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Δημιουργία / Φιλοξενία Ιστοσελίδας παρέχεται από την Hosting.gr:
Hosting.gr - Κατασκευή & Διαφήμιση Ιστοσελίδων