ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
DR ΕΛΕΝΗ ΠΟΠΟΡΗ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ, ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ, ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙΣΑ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙΣΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΚΟΛΕΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
MRCOG, MCPHIL, RCOG/RCP DIPLOMA, BSCP, MFFP
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ

ΑΠΟΒΟΛΗ

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΒΟΛΗ;
Το 15- 20% των καταγεγραμμένων εγκυμοσύνων καταλήγουν σε αποβολή, συνήθως πριν την 13η εβδομάδα κυήσεως. Όταν η εγκυμοσύνη προχωρήσει στο στάδιο όπου η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου είναι εμφανής, ο κίνδυνος της αποβολής μειώνεται στο 5%.

ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΘΕΙ ΟΙ ΑΠΟΒΟΛΕΣ;
Η συνεχώς αυξανόμενη ηλικία τεκνοποίησης των ανθρώπων σήμερα όπως και άλλοι παράγοντες του σύγχρονου αστικού και αγχωτικού τρόπου ζωής έχουν πιθανόν συμβάλλει σε μικρή αύξηση του αριθμού αποβολών πρώτου τριμήνου.
Επίσης οι σύγχρονες διαγνωστικές μέθοδοι όπως η β-χοριακή αίματος μπορούν να κάνουν πλέον πρώιμη διάγνωση εγκυμοσύνης και πλέον αναγνωρίζουμε εγκυμοσύνες που παλιότερα γίνονταν αντιληπτές ως διαταραχή του κύκλου της περιόδου τους. Οι εγκυμοσύνες που αποβάλλονται πριν από τις 5 εβδομάδες και πριν να έχουμε υπερηχογραφικά ευρήματα εγκυμοσύνης ονομάζονται βιοχημικές εγκυμοσύνες.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΒΟΛΗΣ;
Ο πόνος στην κοιλιά (κράμπες, με την αίσθηση πόνων περιόδου) και η κολπική αιμορραγία είναι τα πιο συνήθη συμπτώματα. Η ένταση των συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρει σε διάφορες περιπτώσεις.
Η κύηση πρώτου τριμήνου που παρουσιάζει αιμορραγία χαρακτηρίζεται ως επαπειλούμενη αποβολή. Έρευνες έχουν δείξει ότι το 90- 96% των εγκυμοσύνων, που το έμβρυο έχει εμφανή καρδιακή λειτουργία και υπάρχει περιστατικό κολπικής αιμορραγίας, θα συνεχιστούν χωρίς κανένα πρόβλημα.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΙΟ ΣΥΧΝΟ ΑΙΤΙΟ ΑΠΟΒΟΛΗΣ;
Το ποιο συχνό αίτιο αποβολής είναι οι Χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Πάνω από το 60% των αποβολών οφείλονται  σε τρισωμίες  όπως σύνδρομο Down, Edwards, Patau, Kleinefelter, Turner κτλπ 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΠΑΝΙΟΤΕΡΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΑΠΟΒΟΛΩΝ;
Τα αίτια μιας αποβολής δεν είναι πάντοτε γνωστά. Οι πιο γνωστές αιτίες αποβολής κατα τη διάρκεια του 1ου  τριμήνου είναι:

   • Θρομβοφιλίες
   • Αυτοάνοσοι νόσοι (πχ: ερυθυματώδης λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα, κτλ)
   • Ορμονολογικά και ενδοκρινολογικά προβλήματα,  όπως  προβλήματα θυροειδούς, Διαβήτης
   • Φλεγμονές και συγγενείς λοιμώξεις
   • Γενετικές ανωμαλίες της μήτρας (πχ: δίκερος μήτρα)
   • Χρωμοσωμική ανωμαλία σε έναν ή και τους δύο γονείς

ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΩ ΜΙΑ ΑΠΟΒΟΛΗ;
Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι θεραπεύσιμες, όταν βρεθεί η αιτία.
Σε περίπτωση που έχεις μια ή παραπάνω αποβολές, συνοδευόμενη από εξετάσεις και λήψη ιστορικού, μπορεί να διευκρινίσει τα αίτια.
Όσον αφορά τις αυτοάνοσες νόσους και τις θρομβοφιλίες υπάρχουν φάρμακα τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην ομαλή έκβαση της κύησης, με την επαρκή ιατρική παρακολούθηση.
Ο επαρκής έλεγχος του διαβήτη, των θυρεοειδικών και των άλλων ορμονικών προβλημάτων μπορεί να προλάβει επόμενες αποβολές.
Εάν το πρόβλημα είναι δομικό (πχ: δίκερος μήτρα), λύνεται εύκολα και με μεγάλη επιτυχία με επεμβατική υστεροσκόπηση.
Οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες μπορούν πλέον να διαγνωστούν εύκολα και έγκυρα.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται μια επίσκεψη στη γυναικολόγο σας, η οποία θα σας κατευθύνει ανάλογα με το ιστορικό σας και αυτό του συντρόφου σας. Η αντιμετώπιση θα είναι στοχευμένη και αποτελεσματική, χωρίς περιττές εξετάσεις και έξοδα.

Διεύθυνση:

Βασ. Σοφίας 44, Μαρούσι
Τηλ. 210 614 2022
FAX: 213 011 6203
Κινητό: 693 204 3090
E-mail:


Μεγαλύτερος Χάρτης & Οδηγίες

 

ΑΠΟΒΟΛΗ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Δημιουργία / Φιλοξενία Ιστοσελίδας παρέχεται από την Hosting.gr:
Hosting.gr - Κατασκευή & Διαφήμιση Ιστοσελίδων