ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
DR ΕΛΕΝΗ ΠΟΠΟΡΗ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ, ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ, ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙΣΑ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙΣΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΚΟΛΕΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
MRCOG, MCPHIL, RCOG/RCP DIPLOMA, BSCP, MFFP
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΗPV Ή
ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΧΗΛΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

ΑΠΟ ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ;
Οι γνώσεις μας για την αιτιοπαθογένεια των περισσότερων καρκίνων είναι πάρα πολύ περιορισμένες. Για τον μόνο καρκίνο που γνωρίζουμε με σιγουριά την αιτιολογία του είναι αυτός του τραχήλου της μήτρας.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται από ορισμένους τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων ή HPV (Human Papilloma Virus).

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο HPV ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ;
Ο ιός HPV είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος. Είναι ο ποιο διαδεδομένος σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός σήμερα και υπολογίζεται ότι το 80% του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού έχει έρθει σε επαφή με τον ιό.

ΑΠΟ ΤΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ;
Το εμβόλιο για τον τραχήλου της μήτρας είναι αποτελεσματικό έναντι των ποιο συχνών ογκογόνων ή υψηλού κινδύνου τύπων του ιού HPV δηλαδή των 16 και 18 και παρέχει διασταυρούμενη αντίδραση για κάποιους από τους υπόλοιπους. Υπολογίζεται ότι συνολικά προστατεύει από τους τύπους του HPV που μπορεί να προκαλέσουν πάνω από το 70% των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επίσης προστατεύει από τους ορότυπους 6 και 11 οι οποίοι προκαλούν κονδυλώματα.
Η αποτελεσματικότητα έχει αποδειχθεί με μελέτες στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ελβετία και σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης που ήδη έχουν εντάξει το εμβόλιο στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών πάνω από μια πενταετία.

ΕΧΩ HPV ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ;
Ακόμη και αν έχετε ήδη έρθει σε επαφή με τον ιό, το εμβόλιο μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Παρότι το 80% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών έχουν έρθει σε επαφή με τον HPV, οι περισσότερες δεν έχουν προσβληθεί από όλους τους τύπους που καλύπτει το εμβόλιο. Επομένως, το εμβόλιο τους προστατεύει από τους υπόλοιπους.  Άρα οι περισσότερες γυναίκες μπορεί να ωφεληθούν από το εμβόλιο.

ΕΙΜΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 26 ΧΡΟΝΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ;
Η ανοσολογική απάντηση, δηλαδή ο αριθμός των αντισωμάτων που παράγονται μετά από τον εμβολιασμό, είναι καλύτερη όσο μικρότερη είναι η εμβολιαζόμενη κοπέλα.
Επίσης στην ηλικία 20 με 25 παρατηρείται ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων λοίμωξης από HPV.
Για τους παραπάνω λόγους το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν μέσω των ταμείων μέχρι την ηλικία των 26 ετών.
Παρόλα αυτά η αποτελεσματικότητα και στις μεγαλύτερες ηλικίες είναι αποδεδειγμένη. Δεδομένου ότι το ποσοστό προσβολής στις γυναίκες κάτω των 25 ετών είναι 25%, στις 25-30 ετών είναι 10% και στις 30-40 ετών είναι κάτω του 5%, και οι μεγαλύτερες ηλικίες έχουν αποτελεσματική προστασία από το εμβόλιο.

ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ;
Όπως κάθε εγκεκριμένο εμβόλιο και τα εμβόλια για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έχουν εξεταστεί εκτενώς σε κλινικές μελέτες που περιλαμβάνουν χιλιάδες γυναίκες από ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα πριν από την κυκλοφορία τους στην αγορά.
Επιπρόσθετα στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ελβετία και σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης το εμβόλιο έχει ήδη ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών πάνω από μια πενταετία και έχουν εμβολιαστεί εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες.
Το εμβόλιο είναι καλά ανεκτό και παρουσιάζει μη σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες, οι συχνότερες εκ των οποίων είναι κοκκινίλα, πρήξιμο και ήπιος πόνος στο σημείο της ένεσης.

ΠΩΣ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ;
Ο εμβολιασμός γίνεται με τρεις ενέσεις στο μπράτσο μέσα σε μια περίοδο έξι μηνών.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ;

Η πρόληψη παραμένει πάντα ο τακτικός έλεγχος με τεστ Παπανικολάου.
Ακόμα και οι γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί προστατεύονται από τους ιούς που προκαλούν το 70% των καρκίνων της μήτρας, γεγονός που αποτελεί σημαντική αλλά όχι απόλυτη προστασία.
Το τεστ Παπανικολάου υγρής κυτταρολογίας έχει ακόμα μεγαλύτερη διαγνωστική ικανότητα που φτάνει στο 98% και έχει καθιερωθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Λόγω κόστους στη χώρα μας χρησιμοποιείται σε επιλεγμένα περιστατικά και σε γυναίκες που έχουν ιστορικό προσβολής από HPV.
Ο τακτικός έλεγχος με το τεστ Παπανικολάου παίζει κεντρικό ρόλο στον εντοπισμό προκαρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας και συμβάλλει στη έγκαιρη και αποτελεσματική θεραπεία τους.

Διεύθυνση:

Βασ. Σοφίας 44, Μαρούσι
Τηλ. 210 614 2022
FAX: 213 011 6203
Κινητό: 693 204 3090
E-mail:


Μεγαλύτερος Χάρτης & Οδηγίες

 

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΧΗΛΟ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Δημιουργία / Φιλοξενία Ιστοσελίδας παρέχεται από την Hosting.gr:
Hosting.gr - Κατασκευή & Διαφήμιση Ιστοσελίδων