ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
DR ΕΛΕΝΗ ΠΟΠΟΡΗ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ, ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ, ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙΣΑ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙΣΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΚΟΛΕΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
MRCOG, MCPHIL, RCOG/RCP DIPLOMA, BSCP, MFFP
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ

ΤΕΣΤ ΠΑΠ (Τραχηλικό επίχρισμα)

Τι είναι το τέστ ΠΑΠ (τραχηλικό επίχρισμα);
Το τέστ Παπανικολάου ανιχνεύει ανωμαλίες στη μορφολογία των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας. Συνεπώς, συμβάλλει στην πρώιμη ανίχνευση και θεραπεία κάποιων παθήσεων, και ιδιαίτερα των δυσπλασιών (προκαρκινικές ανωμαλίες) και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που οφείλονται κυρίως στο ιό των κονδυλωμάτων (HPV).

Πότε πρέπει να κάνω το πρώτο μου τεστ ΠΑΠ;
Το πρώτο τέστ Παπανικολάου πρέπει να γίνεται σε κάθε γυναίκα ένα χρόνο μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή και έπειτα κάθε έτος.

Τι πρέπει να προσέχω όταν πάω να κάνω τεστ ΠΑΠ;
Το τεστ ΠΑΠ, είναι πιο ακριβές όταν η εξεταζόμενη απέχει σεξουαλικών επαφών για τρείς ημέρες και βαθέως καθαρισμού της περιοχής (κολπικά σαπούνια και διαλύματα πλύσεων) για μία ημέρα. Ακόμη, δε μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης (περίοδος).

Πονάει το τεστ ΠΑΠ;
Η λήψη του τραχηλικού επιχρίσματος (δείγμα κυττάρων του τραχήλου), είναι απλή και ανώδυνη. Το δείγμα των κυττάρων που λαμβάνεται ελέγχεται μικροσκοπικά (σε επίπεδο κυττάρων).

Υπάρχουν διαφορετικά είδη τεστ ΠΑΠ;
Το κλασσικό τεστ ΠΑΠ και το τεστ ΠΑΠ υγρής κυτταρολογίας που είναι πιο ακριβές και πιο αξιόπιστο.
Το τεστ Παπανικολάου υγρής κυτταρολογίας έχει ακόμα μεγαλύτερη διαγνωστική ικανότητα που φτάνει στο 98% και έχει καθιερωθεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Λόγω κόστους στη χώρα μας χρησιμοποιείται από λίγους γυναικολόγους, σε επιλεγμένα περιστατικά και σε γυναίκες που έχουν ιστορικό προσβολής από HPV.

Ποιά είναι η διαδικασία του τέστ ΠΑΠ;
Μετά την λήψη του ιστορικού από την γιατρό, η εξέταση συνεχίζεται με τη λήψη του επιχρίσματος. Η διαδικασία είναι απλή. Η εξεταζόμενη ξαπλώνει και ανασηκώνει τα πόδια, τοποθετώντας τα σε διάσταση. Με τη βοήθεια ενός κολποδιαστολέα (ειδικό βοήθημα για να ανοίξει τα τοιχώματα του κόλπου) και ενός στυλεού (σαν μια μπατονέτα με μακριά λαβή) γίνεται η λήψη των κυττάρων. Η όλη διαδικασία δεν διαρκεί πάνω από πέντε λεπτά.

Διεύθυνση:

Βασ. Σοφίας 44, Μαρούσι
Τηλ. 210 614 2022
FAX: 213 011 6203
Κινητό: 693 204 3090
E-mail:


Μεγαλύτερος Χάρτης & Οδηγίες

 

ΤΕΣΤ ΠΑΠ

 

 

 

 


Δημιουργία / Φιλοξενία Ιστοσελίδας παρέχεται από την Hosting.gr:
Hosting.gr - Κατασκευή & Διαφήμιση Ιστοσελίδων