ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ
DR ΕΛΕΝΗ ΠΟΠΟΡΗ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ, ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ, ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
ΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙΣΑ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙΣΑ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΚΟΛΕΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
MRCOG, MCPHIL, RCOG/RCP DIPLOMA, BSCP, MFFP
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗ

ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ;
Αντισύλληψη είναι η λήψη μέτρων για την αποφυγή της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να επιτευχθεί αυτό. Η κάθε γυναίκα ή το κάθε ζευγάρι θα πρέπει να επιλέξει τη μέθοδο που ταιριάζει στις ανάγκες του.
Όλες οι γυναίκες δικαιούνται εμπεριστατωμένης ενημέρωσης από την γυναικολόγο τους για τις σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης για να αποφασίσουν ποια είναι η καταλληλότερη μέθοδος βάση ηλικίας, των  συνθηκών των προσωπικών προτιμήσεων κτλπ.
Η Κα Ελένη Πόπορη είναι ειδικά εκπαιδευμένη και διαπιστευμένη, έχοντας το δίπλωμα στον οικογενειακό προγραμματισμό και στην αναπαραγωγική υγεία (DFFP Diploma of the Faculty of Family Planning and Reproductive Health Care) και αποτελεί έναν από τους ποιο κατάλληλους ανθρώπους για να συμβουλευτείτε σε θέματα αντισύλληψης και σεξουαλικής υγείας.  

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ;
Διακεκομμένη συνουσία:
Η μέθοδος αυτή βασίζεται στην έγκαιρη απόσυρση του πέους από τον κόλπο της γυναίκας πριν την εκσπερμάτωση.
Παρόλα αυτά τα προσπερματικά υγρά περιλαμβάνουν τα περισσότερα σπερματοζωάρια και η μεγάλη πλειοψηφία των αντρών δεν μπορούν να τα αντιληφθούν.
Έχει υπολογιστεί ότι σε γυναίκες κάτω των 30 που χρησιμοποιούν τη διακεκομμένη συνουσία ως μοναδική μέθοδο αντισύλληψης παρατηρείται μια εγκυμοσύνη ανά δύο χρόνια ανά γυναίκα. 
Περίοδος ασφάλειας:
Σε αυτή την περίπτωση η γυναίκα υπολογίζει την περίοδο ωορρηξίας της (πχ: βάσει της περιόδου της, βάσει της θερμοκρασίας της, κ.α.) και απέχει από συνουσία για το διάστημα αυτό. Η αποτελεσματικότητα της μεθόδου αυτής εξαρτάται από τη διάρκεια και την σταθερότητα του κύκλου της. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο αριθμός των γυναικών που έχουν κύκλο ακριβώς σταθερής διάρκειας είναι εξαιρετικά μικρός, οδηγούμαστε αυτόματα στο συμπέρασμα ότι και αυτή η μέθοδος έχει  περιορισμένη αποτελεσματικότητα.
Επιπρόσθετα η μέθοδος αυτή απαιτεί καλή ενημέρωση του ζευγαριού από τη γυναικολόγο και εκμάθηση του τρόπου ανίχνευσης της ωορρηξίας.
Σπερματοκτόνες γέλες (gel), κρέμες, κ.τ.λ.:
Όλα αυτά τα προϊόντα λειτουργούν εξουδετερώνοντας τμήμα του σπέρματος πριν αυτό φτάσει στον τράχηλο της μήτρας. Δεν είναι αξιόπιστη μέθοδος από μόνη της. Για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου αυτής συνίσταται ταυτόχρονη χρήση και μιας μεθόδου αντισύλληψης βάσει φραγμού, όπως το προφυλακτικό.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ;
Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες αντισύλληψης, οι μέθοδοι φραγμού και άνευ φραγμού. Οι μέθοδοι φραγμού περιλαμβάνουν όλα τα μέτρα αντισύλληψης που λειτουργούν βάσει ενός φυσικού φραγμού που εμποδίζει το σπέρμα να φθάσει στο τράχηλο. Η δραστικότητα των μεθόδων αυτών αυξάνεται με τη χρήση σπερματοκτόνων αλοιφών και gel.
Επιπρόσθετα η χρήση αυτών των μεθόδων εκτός από το αντισυλληπτικό όφελος ελαττώνει τις πιθανότητες μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων συμπεριλαμβανομένου του ιού των κονδυλωμάτων (HPV), και του ιού του AIDS (HIV).
Αναλυτικότερα, οι μέθοδοι φραγμού είναι:
Προφυλακτικό:
Είναι το πιο διαδεδομένο μέτρο αντισύλληψης. Η τοποθέτηση του προηγείται της εισόδου στο κόλπο και αφαιρείται μετά την εκσπερμάτωση. Το ποσοστό αποτυχίας αντισύλληψης αυτής της μεθόδου κυμαίνεται από 4% έως 20% ανάλογα με τη χρήση και το χρήστη.
Διάφραγμα ή καπάκι:
Είναι ένα ημικυκλικό κομμάτι ελαστικού υλικού, το οποίο τοποθετείται απευθείας στην είσοδο του τραχήλου της μήτρας από την γυναίκα. Η τοποθέτησή του συνοδεύεται από μια σπερματοκτόνο αλοιφή ή gel και προηγείται της συνουσίας. Η αφαίρεση του φραγμού αυτού γίνεται έξι ώρες μετά τη συνουσία. Για την αποτελεσματικότερη χρήση αυτής της Σμεθόδου, το σωστό μέγεθος διαφράγματος για κάθε γυναίκα που επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει πρέπει να επιλέγεται από τη γυναικολόγο της, η οποία είναι και υπεύθυνη για να την ενημερώσει για τη σωστή χρήση. Το ποσοστό αποτυχίας αυτής της μεθόδου αντισύλληψης είναι 2% έως 10%.

Οι μέθοδοι χωρίς φραγμό είναι:
Ορμονικές μέθοδοι:
Είναι μια μέθοδος που βασίζεται στη χρήση προγεστερόνης ή οιστρογόνων και προγεστερόνης σε συνδυασμό και παγκοσμίως αποτελεί ιδιαίτερα διαδεδομένη μορφή αντισύλληψης. Αυτά τα σκευάσματα αλλάζουν τα επίπεδα των ορμονών στο αίμα της γυναίκας και αποτρέπουν την ωορρηξία.
Παλιότερα η μόνη μορφή ορμονικής αντισύλληψης ήταν το αντισυλληπτικό χάπι.
Τώρα υπάρχουν και πολλές άλλες ορμονικοί μέθοδοι όπως ενδομυϊκές ενέσεις, υποδόρια μοσχεύματα, αυτοκόλλητα και ενδοκολπικά δακτυλίδια.
Πριν την έναρξη οποιοσδήποτε ορμονικής αντισυλληπτικής μεθόδου, πρέπει να εκτιμηθεί το ιστορικό της ασθενούς από τη γυναικολόγο της και να συζητηθούν αναλυτικά όλες οι μορφές και να αποφασιστεί η καταλληλότερη.
Αντισύλληψη μετά τη συνουσία:
Είναι γνωστή και ως το χάπι της επόμενης ημέρας. Είναι η λήψη ενός δισκίου πολύ υψηλής δόσης οιστρογόνου εντός 72 ωρών από την συνουσία. Είναι χρήσιμο σε επείγουσα ανάγκη και δεν αποτελεί μόνιμη μέθοδος αντισύλληψης.  Πολλές γυναίκες παρουσιάζουν έντονες παρενέργειες όπως ναυτία, εμετός, διαταραχές κύκλου και άλλα.
Ενδομήτριες αντισυλληπτικές συσκευές (spiral):
Οι συσκευές αυτές τοποθετούνται μέσα στη μήτρα και εμποδίζουν την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωάριου.
Οι ενδομήτριες συσκευές είναι πολύ διαδεδομένες στην Ευρώπη αλλά έχουν λάβει πολύ κακή δημοσιότητα στην Ελλάδα λόγω παλιότερης χρήσης συσκευών που τώρα έχουν καταργηθεί.
Υπάρχουν δύο κατηγορίες ενδομήτριων συσκευών σήμερα, τα spiral που απελευθερώνουν χαλκό και το Mirena που απελευθερώνει προγεστερόνη. Το Mirena χρησιμοποιείται πολύ αποτελεσματικά για τον έλεγχο των μητρορραγιών και για την προστασία έναντι του καρκίνου του ενδομητρίου.
Οι ενδομήτριες συσκευές τοποθετούνται από τη γυναικολόγο η οποία πρωτύτερα θα ενημερώσει την ασθενή για τις διατιθέμενες λύσεις και μαζί θα πάρουν την απόφαση για την καταλληλότερη επιλογή. 
Στειροποίηση:
Η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοσθεί στον άνδρα ή τη γυναίκα. Ωστόσο, η εφαρμογή της μεθόδου αυτής στον άνδρα είναι πιο ασφαλής και πιο εύκολη. Η μέθοδος αυτή θεωρείται μη αναστρέψιμη μέθοδος από τους γιατρούς. Χρησιμοποιείται συνήθως από ανθρώπους που έχουν ολοκληρώσει την οικογένεια τους.

Διεύθυνση:

Βασ. Σοφίας 44, Μαρούσι
Τηλ. 210 614 2022
FAX: 213 011 6203
Κινητό: 693 204 3090
E-mail:


Μεγαλύτερος Χάρτης & Οδηγίες

 

ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ
NHS choices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Δημιουργία / Φιλοξενία Ιστοσελίδας παρέχεται από την Hosting.gr:
Hosting.gr - Κατασκευή & Διαφήμιση Ιστοσελίδων